ознаки вагітності, я вагітна, що робити коли вагітна

Я вагітна! Що робити?

Ой, ну, універсальної реакції на цей факт точно бути не може. – Для когось ознаки вагітності – це довгоочікуване щастя та дивовижна подія, а для когось, навпаки, позитивний тест на вагітність може стати цілковитою несподіванкою, причому як приємною, так і не дуже. Так чи інакше, але саме про це хочемо поговорити сьогодні. Ну, а заразом відповімо на найпоширеніші питання і розвінчуємо деякі популярні міфи.

Коли з'являються перші ознаки вагітності

Як правило, перші ознаки вагітності можна помітити приблизно через тиждень після зачаття. Якщо бути точніше, то не раніше ніж на шостий-сьомий день. У разі важливо знати, коли саме відбулася овуляція. На чисто фізіологічному рівні гормональні зміни в організмі починають відбуватися через тиждень після того, як зустрічаються жіноча яйцеклітина та чоловічий сперматозоїд.

І, до речі, вже тоді вони стають помітними не тільки самій жінці, а й людям, що її оточують. Як це проявляється? – Як правило, найперші симптоми вагітності – це раптова плаксивість, необґрунтована тривожність та зайва дратівливість. До речі, вони можуть почати виявлятися в перші дні вагітності та супроводжувати майбутню маму весь термін, аж до пологів.

Як дізнатися про вагітність після зачаття: тест на вагітність

Тест на вагітність зараз можна купити в кожній аптеці чи навіть найближчому супермаркеті. Їхній вибір насправді величезний: хтось віддає перевагу тим, що дорожче, хтось, навпаки, бере дешевше. Тут вибір за вами. Ідеального точного чи універсально правильного, мабуть, немає. Похибки можуть бути у будь-якому випадку.

Коли краще робити, щоб результат був максимально точним? – Ну, у відповіді на це питання фахівці єдині. – Краще з самого ранку. Особливо на ранніх термінах. Як кажуть, що раніше, краще, тобто. просто після сну – ідеально: у такому разі ваш тест на вагітність буде максимально точним.

Основні фізіологічні та емоційні ознаки вагітності

Найбільш очевидні фізіологічні симптоми вагітності, мабуть, відомі кожному. До них відноситься затримка менструації, так звана ранкова нудота, яка в принципі може давати себе знати в будь-який час доби і дещо прискорене сечовипускання.

Однак, це, звичайно, не повний список. До всіх перерахованих вище фахівці часто додають ще деякі ознаки вагітності:

  • Суттєві зміни у молочних залозах, для яких стають характерними припухлості та невеликі набухання, а навіть найменші дотики починають приносити дискомфорт.
  • Можливі зміни кольору шкіри: вени на грудях та ореоли навколо сосків часто темніють.
  • Постійна втома та хронічна сонливість, які ніяк не пов’язані з рівнем фізичних навантажень жінки.
  • Можливі кров’янисті виділення на 7-10 день після овуляції.
  • Нестійкий емоційний стан, для якого характерні дратівливість, ранимість, плаксивість, депресія та примхливість.

Інші симптоми вагітності, скажімо, зміна шийки і самої матки допоможе визначити лікар за допомогою спеціальних досліджень, за допомогою яких, до речі, може бути виявлена ​​і позаматкова вагітність.

Що таке позаматкова вагітність та чи можна розпізнати її самостійно?

Позаматкова вагітність – це серйозна медична, вірніше, гінекологічна патологія, коли плодове яйце прикріплюється поза матки. Найчастіше це відбувається у фалопієвих трубах, хоча яєчникова та абдомінальна вагітності теж зустрічаються набагато частіше, ніж це могло б здатися на перший погляд.

Загалом, з погляду фахівців, позаматкова вагітність можлива у будь-якої жінки дітородного віку, незалежно від того, на яку дитину вона чекає. Виявити цю проблему самостійно неможливо, а ось ризик смерті досить високий, тому що при можливому розриві фалопієвої труби або внутрішньочеревної кровотечі знадобиться негайна швидка медична допомога.

Вагітність у тижні: основні ознаки

Відразу хотілося б відзначити, що такого поняття, як універсальні ознаки вагітності, в принципі не існує, адже кожна вагітність – це унікальний процес, який залежить від маси обставин. Проте, все ж таки певні закономірності розвитку плоду в тілі майбутньої мами є, і не відзначити їх неможливо. Виділимо основні етапи:

  • 1-4 тижні. У яєчнику активно росте та дозріває яйцеклітина. Овуляція відбувається у середині циклу і після зустрічі сперматозоїда та яйцеклітини відбувається запліднення. Майбутнє маля починає розвиватися. Наприкінці першого місяця вагітності жінка не відчуває наявність малюка. І це не дивно, т.к. розмір ембріона трохи більше 4 мм.
  • 3-16 тижнів. З чотирнадцятого тижня розпочинається другий триместр вагітності. І якщо вагітність по тижнях йде за планом, у малюка до цього часу вже починають перші волосики. А до кінця цього періоду активно розвивається нервова та м’язова системи. Очі починають сприймати світлові подразники, а в обличчі рухаються м’язи.
  • Ну, і для порівняння зазначимо, що ближче до середини 40-го тижня дитинка значно підросте. Розмір збільшиться до 51-53 см, а маса в середньому становитиме 3-4 кг. І поки мама відчуває на собі всі симптоми вагітності, в її утробі дитина вже повноцінно рухатиметься, використовуючи при цьому ручки та ніжки.

Ознаки вагітності: розвінчання основних міфів та помилок

Вагітність – це досить тривалий процес, який на сьогоднішній день обріс масою міфів та помилок. І зараз ми спробуємо обґрунтувати деякі найпоширеніші помилки для того, щоб забезпечити нашим читачам правильне та обґрунтоване планування вагітності.

  • Чи можна завагітніти під час місячних? Існує думка, що в цей період вагітність неможлива, боятися не варто, і парі цілком можна насолоджуватися незахищеним сексом. А ось фахівці вважають інакше. – Так, ймовірність зачаття під час менструації нижча, але вона все одно є значною мірою, тому якщо планування вагітності у ваші найближчі плани ніяк не вписується, не нехтуйте засобами контрацепції навіть у цей час. Календар зачаття, до речі, теж може стати в нагоді.
  • Сильне бажання сексу – це один з постійних симптомів вагітності. У цьому питанні все також дуже індивідуально. В одних жінок бажання зовсім пропадає, а іншим починає хотітися цього набагато частіше, ніж раніше. І те, й те вважається нормою, тому просто озвучуйте свої бажання партнеру. До речі, через зміни у слизових тканинах піхви жінки, у чоловіків секс із вагітною викликає сильніші відчуття.
  • Секс під час вагітності може зашкодити майбутній дитині. Це не правда. Ознаки вагітності не будуть порушені. Ну, за відсутності протипоказань, звісно. Навіть, навпаки, на думку фахівців, статевий акт із сім’явипорскуванням у піхву після 37-го тижня значною мірою допоможе жіночим родовим шляхам підготуватися до майбутніх пологів.

Насамкінець хотілося б ще раз відзначити, що вагітність – це абсолютно індивідуальний процес у житті кожної жінки. Певні універсальні симптоми вагітності, безумовно, існують, і про них на сьогоднішній день можна знайти масу інформації. Однак, для того, щоб підготуватися до пологів належним чином, спочатку все ж таки варто стати на облік у досвідченого фахівця, а вже після приділити чимало часу самоосвіті.